Így készíts propolisz tinktúrát otthon! Százféle betegségre jó!

A nyers propoliszt a kaptár belsejéről kaparják le a méhészek. Viasztartalmú anyag, de a tiszta viasznál sötétebb színű és erősen ragacsos. A nyers méhszurokból különböző propolisz termékek készíthetők.Legelterjedtebb formája a propolisz tinktúra, de használják propoliszos méz, propolisz krém, propolisz tabletta gyártásához is.

Mi az a tinktúra?

A propolisz leggyakrabban tinktúra formában kapható, amely a propolisz tömény, alkoholos oldata, ezt otthon is elkészíthetjük. A következőkben leírjuk az otthoni elkészítés pontos menetét, Önnek csak követnie kell a lépéseket.

Propolisz tinktúra készítése otthon

Egy üvegbe annyi “tiszta” (70%<) alkoholt öntünk a feldarabolt propoliszra, hogy ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva hagyjuk oldódni körülbelül egy 1-2 hétig. A készítés során ajánlott a sötét helyen való tárolás. Az oldat akkor van készen, ha a propolisz az oldat alján kivilágosodott, a folyadék színe pedig barnássá vált (1-2 hét). Leszűrés után szobahőmérsékleten kell tárolni, minimum egy évig felhasználható.

Hagyjuk legalább 1-2 hetet állni és oldódni

Hagyjuk legalább 1-2 hetet állni és oldódni

Alkoholt a gyógyszertárban szerezhetünk be néhány száz forintért. A propolisz árára 10 ml-enként 300 forintot számolhatunk, ha a fentiek mintájára a tinktúrát otthon készítjük el.

propolisz.com